Autoschade

Een ongelukje is zo gemaakt. Helemaal in het huidige drukke verkeer, hoef je maar een klein foutje te maken en je hebt al autoschade. Soms hoeft het ook helemaal niet jouw eigen schuld te zijn. Iemand kan ook autoschade bij jou veroorzaken, zonder dat je hier iets aan kunt doen. Je hoeft tegenwoordig bij een aanrijding gelukkig geen heisa te maken en de politie erbij te halen, tenzij je tegenpartij moeilijk gaat doen, of het is een zwaarder ongeluk, waarbij eventueel gewonden bij zijn gevallen. Lichte autoschade is gemakkelijk onderling te regelen via de verzekering, maar er zijn wel wat richtlijnen waar je je sowieso aan moet houden.


Wat te doen bij autoschade?

Wanneer je en kleine aanrijding hebt gehad, probeer dan zo kalm mogelijk te blijven en informeer naar de toestand van de andere partij. Je zult samen met de andere partij de schade moeten regelen dus in een dergelijke situatie rustig blijven is heel belangrijk en daardoor kan je de autoschade ook veel sneller afhandelen. Is er dus alleen autoschade en geen persoonlijk letsel, dan is het niet nodig om de politie te bellen, tenzij de andere partij dit pertinent wel wil. Maak nu eerst enkele foto's van de hele situatie en van de schade aan beide auto's. Maak daarna de weg vrij voor het overige verkeer, zodat je wat rustiger de zaken kunt afhandelen. Kijk om je heen of er toeschouwers zijn, die gezien hebben hoe het ongeval heeft plaatsgevonden. Zij zijn namelijk getuige, dus noteer ook hun naam en telefoonnummer. Nu moet je met de andere partij een Europees schadeformulier gaan invullen. Belangrijk is het dat beide partijen dit formulier ondertekenen. Nadat de autoschade is opgetekend op het formulier kunnen beide partijen weer naar huis. Kijk wel eerst goed of de autoschade niet zo groot is, dat de auto niet meer rijdt. In dat geval zul je een sleepbedrijf moeten bellen. Dit kan meestal via het telefoonnummer van de verzekeringsmaatschappij die op je groene kaart is vermeld.


Nadien

Het eerste wat je moet doen bij thuiskomst is de verzekeringsmaatschappij contacteren en het Europees schadeformulier verder invullen en opsturen naar je verzekeringsmaatschappij. Eventueel moet je ook je foto's nog e-mailen. De verzekeringsmaatschappij kan nu bepalen wat het gaat doen. Dit is vooral afhankelijk van wie als schuldige aangewezen wordt en hoe je verzekerd bent. Ben je niet de schuldige dan kan er bij aanzienlijke schade een expert langskomen die een schatting van de schade gaat maken. Maar het kan ook voorkomen dat je een bedrag uitgekeerd krijgt en daar de autoschade van moet herstellen.

Benieuwd waar je je auto na schade kunt brengen voor herstel of reparatie? Kijk dan eens op de site van Autoschade Bert Verweijen.

Over ons

Blog over auto service

Hoi, mijn naam is Indra. Ik kan me nog heel goed herinneren toen ik mijn eerste auto kocht: een Peugeot 205. Hoewel ik er bijzonder trots op was, kwam ik er ook achter dat ik helemaal geen verstand had van het onderhoud van een auto. Bij een auto service moest ik altijd afgaan op hun aanbevelingen. Ik kreeg dikwijls het gevoel kreeg dat ze me een oor probeerde aan te naaien. Op een gegeven moment ben ik me gaan voorbereiden. Ik deed onderzoek naar prijzen, kwaliteit en ervaringen. Deze blog is het resultaat ervan. Ik hoop dat je er wat aan hebt en wens je veel leesplezier!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

14 augustus 2018
Er zijn vele gelegenheden waarbij grote groepen personen tegelijk op één plek moeten zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer er een bedrijfsuitje

15 februari 2018
Een ongelukje is zo gemaakt. Helemaal in het huidige drukke verkeer, hoef je maar een klein foutje te maken en je hebt al autoschade. Soms hoeft het o

25 januari 2018
Een verhuiswagen huren? Ga je binnenkort verhuizen? Dan ga je een spannende en drukke tijd tegemoet! Na de nodige voorbereidingen en klussen wil je na